flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Нагальні питання діяльності адміністративних судів і проблеми правозастосування: у Верховному Суді відбулася розширена робоча зустріч

13 березня 2024, 09:23

Незважаючи на надзвичайно складні умови, судова система України виконує свої завдання на належному рівні. При цьому впродовж минулого року на розгляд національних судів надійшло майже 4,5 млн справ, з них близько 900 тис. – до судів адміністративної юрисдикції. З одного боку, ці цифри, без перебільшення, вражаючі, а з іншого – дещо тривожні. Однією з причин таких обсягів надходжень, характерних не лише для України, а і для багатьох європейських держав, є ухвалення законів, які не мають фінансового обґрунтування. Ця проблема породжує й іншу – невиконання судових рішень.

На це звернув увагу Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко під час розширеної робочої зустрічі з обговорення актуальних питань діяльності адміністративних судів, до якої долучилися голови апеляційних судів.

Очільник ВС окреслив низку проблемних питань в організації роботи судів, серед яких – кадрове наповнення, надходження нових категорій справ, пов’язаних з війною, та забезпечення безпеки учасників процесів, суддів і працівників апаратів судів.

«Минулого року законодавець ухвалив низку змін, що сприяли ширшому впровадженню електронного судочинства. До того ж упродовж останніх двох років значна кількість судових засідань відбулася в режимі відеоконференцзвʼязку: сторони брали участь у слуханні дистанційно. Це дало позитивні результати, і більшість досягнень у цьому напрямі стали можливими завдяки вдосконаленню та розвитку напрацювань попередніх років», – зауважив Станіслав Кравченко.

Також Голова ВС акцентував на важливості популяризації діяльності судів. На його думку, судам слід інформувати про ухвалені рішення не лише професійну правничу спільноту, а й суспільство загалом.

«Суди мають приділяти належну увагу комунікації з громадськістю. Це необхідно для того, щоб громадяни знали, що судова система працює і робить це ефективно», – зазначив очільник ВС.

 

Голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович під час робочої зустрічі акцентував, що діяльність адміністративної юстиції в Україні визнається ефективною у сфері захисту прав і свобод людини та інтересів юридичних осіб у публічно-правових відносинах. Як зауважив очільник КАС ВС, у ч. 5 ст. 125 Конституції України закріплено, що з метою захисту прав, свобод та інтересів особи у сфері публічно-правових відносин діють адміністративні суди. Ця норма передбачена в Основному Законі України насамперед для того, щоб гарантувати незалежність адміністративних судів при ухваленні рішень щодо суб’єктів владних повноважень.

«Водночас лише наявності системи адмінсудів недостатньо для функціонування демократичної держави. Найголовніше – це результат діяльності таких судів, тобто справедливість та обґрунтованість ухвалених ними рішень», – наголосив Михайло Смокович.

Він також повідомив, що за шість років роботи КАС ВС значну частину позовів до Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Верховної Ради України було задоволено. Це свідчить про те, що система адмінсудів є незалежною.

Окрім цього, Михайло Смокович нагадав, що в умовах воєнного стану пріоритетом є безпека всіх учасників судового процесу, тому під час повітряної тривоги судове засідання продовжувати не можна.

Надмірна завантаженість судів адмінюрисдикції, брак матеріально-технічного та фінансового забезпечення, нестача суддівських кадрів, низький рівень оплати праці працівників судів, необхідність подальшої цифровізації судочинства, потреба в оптимізації мережі судів у повоєнний період, врегулювання виплати суддівської винагороди суддям, які не здійснюють правосуддя, потреба перегляду ставок судового збору – на таких проблемних питаннях зосередили увагу учасники робочої зустрічі, обговорюючи організаційні аспекти діяльності адміністративних судів.

 

Зокрема, Голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик зауважив, що ці всі проблеми були й до повномасштабної війни, а сьогодні вони загострилися ще більше. За його словами, українські суди, особливо адміністративні, які відіграють провідну роль у забезпеченні верховенства права в державі, працюють у критичних умовах кадрового голоду й надмірного навантаження. За період від початку роботи ВРП в оновленому складі у 2023 році й до 8 березня 2024 року ВРП ухвалила рішення про звільнення 388 суддів.

 

В. о. Голови Державної судової адміністрації України Максим Пампура зазначив, що показник розгляду справ судами адмінюрисдикції за 2023 рік перевищив навіть довоєнний рівень. Окрім цього, він звернув увагу на необхідність врегулювання питання щодо реформи класифікації посад державних службовців, які працюють в апаратах судів.

 

Питання стосовно можливості оптимізації судів, на розгляді яких перебуває незначна кількість справ, та перерозподілу коштів на користь судів з надмірним навантаженням порушив Голова Ради суддів України Богдан Моніч. Ще один важливий аспект, на його думку, – розгляд питання про встановлення коефіцієнта до суддівської винагороди для суддів, які працюють у судах, розташованих у прифронтових зонах.

Під час обговорення актуальних питань правозастосування Секретар Великої Палати Верховного Суду Віталій Уркевич повідомив, що 60 % розглянутих ВП ВС протягом 2023 року справ становили справи адміністративної юрисдикції, більшість з яких було розглянуто в порядку апеляційного провадження.

 

Серед адміністративних справ, які зараз перебувають на розгляді ВП ВС, Віталій Уркевич зупинився на важливій справі № 240/19227/21 щодо застосування ст. 39 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» і зазначив, що ВП ВС вирішить цю справу найближчим часом.

Щодо забезпечення єдності судової практики Секретар Великої Палати ВС зауважив, що судді ВП ВС свідомі того, що зміна певного правового висновку завжди має вагомі наслідки для правозастосування. «Водночас завданням саме Верховного Суду є формування судової практики, і Велика Палата ВС – орган, який має час від часу цю практику вдосконалювати», – висловив переконання Віталій Уркевич.

 

Суддя ВП ВС Олег Кривенда зупинився на таких аспектах діяльності Великої Палати ВС, як розгляд санкційних справ і перегляд справ щодо дисциплінарної відповідальності суддів.

 

Суддя Конституційного Суду України Галина Юровська розповіла про виклики, які постають перед КСУ, серед іншого, у зв’язку з необхідністю обрання нових суддів до цього органу з огляду на наближення закінчення строку повноважень окремих чинних суддів КСУ. Щодо завантаженості адміністративних судів Галина Юровська висловила думку, що така ситуація спричинена, зокрема, невиконанням судових рішень, що є порушенням ст. 8 Конституції України.

 

Судову практику ВС щодо вирішення спірних правовідносин (стосовно таких питань, як: підстави стягнення судового збору зі скаржника або звільнення від його сплати; виплата суддівської винагороди судді, призваному на військову службу під час мобілізації; звернення прокурора до суду у справах стосовно приведення в належний стан споруд цивільного захисту; нарахування військовим додаткових виплат тощо) окреслили секретар судової палати з розгляду справ щодо виборчого процесу та референдуму, а також захисту політичних прав громадян КАС ВС Жанна Мельник-Томенко та суддя ВС у КАС Володимир Кравчук.

 

Наприкінці заходу Михайло Смокович запевнив, що Верховний Суд і надалі надаватиме методичну допомогу адмінсудам у кожному регіоні.

У розширеній робочій зустрічі також узяли участь члени ВРП Олена Ковбій та Олександр Сасевич, секретар судової палати з розгляду справ щодо податків, зборів та інших обов’язкових платежів КАС ВС Раїса Ханова й голови апеляційних та окружних адміністративних судів.

Верховний Суд